T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ŞANLIURFA / KARAKÖPRÜ - Karaköprü GAP Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ

Ülkemizde Tekstil Teknolojisi, ana ve yan sanayileri ile birlikte ülke ekonomisine istihdam düzeyinde önemli katkılar sağlamaktadır. Son yıllarda gelişen teknolojilerle birlikte Tekstil Teknolojisi alanında çok hızlı ve önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Bu gelişmeler ile ülke olarak dünya çapında Tekstil Teknolojisi alanındaki yerimizi korumaktayız.

Tekstil Teknolojisi alanıyla ilgili; endüstriyel iplik, endüstriyel dokuma, endüstriyel örme ve terbiye teknolojileri dallarında çerçeve öğretim programları hazırlanmıştır. Bu dalların öğretim programlarının hazırlanarak uygulamaya konması sektörün eğitimli eleman ihtiyacının karşılanması açısından önemli bir girişim olacağı düşünülmektedir.

Avrupa Birliği ile uyum çalışmalarını yürüten ülkemizin tekstil endüstrisinde de bu uyumu sağlayabilmesi ve dünya pazarlarındaki rekabet gücümüzün artması için kaliteli ürün elde etmek amacıyla, yetişmiş ara teknik elemana ihtiyaç vardır.

Gelişmekte olan ülkemizde hayati önem taşıyan tekstil endüstrisinin uluslararası rekabet ortamında yerimizi koruyabilmemiz için önemli bir yeri vardır.

Tekstil Teknolojisi Alanımız şu an okulda 3 dalda eğitim vermektedir.

Bu dallar:

  • İplik
  • Terbiye Teknolojileri
  • Endüstriyel Dokuma

İPLİK

İplik elemanının sahip olduğu; farklı iplikçilik sistemleri ile iplik üretme, mesleki hesaplamaları ve elde edilen ürünlerin kalite kontrolünü yapma ve sonuçlarını yorumlama yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. İplikçilik meslek alanı, tekstil endüstrisinin temelini oluşturur. Tekstil endüstrisindeki teknolojik gelişmelerle birlikte yeni iplik eğirme sistemlerinin ortaya çıkması iplikçiliğinin önemini daha da artırmaktadır.

 AMACI

Tekstil Teknolojisi alanında endüstriyel iplikçilik mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 ÖĞRETİM PROGRAMI

Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

 ÇALIŞMA ORTAMI

Daha çok fabrika ve her türlü endüstriyel üretimin yapıldığı ortamlarda, iplik ile ilgili bölümlerde çalışırlar

 İSTİHDAM DURUMU

Her türlü tekstil iplik üretiminin yapıldığı ortamlarda kolaylıkla iş bulabilirler. Yeterli sermaye ile kendi dokuma atölyelerini de kurabilirler.

 

TERBİYE TEKNOLOJİLERİ

1997 yılında Hacı Sani Konukoğlu Boya Apre adı altında kurulan bölümümüz 2006 yılından itibaren Tekstil Terbiye Teknolojisi dalı olarak eğitimini sürdürmektedir. Bölümümüz 2007 haziran ayında 7. dönem mezunlarını verecektir.

Tekstil Teknolojisi mamullerini boyama ve baskı yöntemleri ile renklendirme, apre işlemleri ile kalitesini artırma ve haslıklarını kontrol etme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

 AMACI

Tekstil Teknolojisi alanında terbiye teknolojileri mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 ÖĞRETİM PROGRAMI

Terbiye Teknolojisi dalında öğrencilerimiz 10. sınıftan itibaren meslek derslerini almaya başlarlar. Bu öğrenim süreci içerisinde dal öğrencileri; tekstil liflerinin tanınması, renklendirilmesi, desenlendirilmesi ve apre işlemlerinin yapılmasını teorik ve uygulamalı olarak öğrenirler. 3 yıllık eğitim ve öğretim sürecinde mesleki bilgilerin yanı sıra iş disiplini, iş ahlakı, iş güvenliği ve ekip çalışmasını da benimserler.

 ÇALIŞMA ORTAMI

Daha çok fabrikalarda , işletmelerde ve her türlü endüstriyel üretim yapıldığı ortamlarda , tekstil ürünlerinin boyanması ile ilgili bölümlerde çalışırlar.

 İSTİHDAM DURUMU

Bölümümüz, terbiye teknolojileri alanında Güney Doğu Anadolu bölgesinde tek eğitim veren bölümdür. Bu açıdan Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş gibi tekstil terbiye sektörünün olduğu illerde mezunlarımızın istediği taktirde istihdam olanağı yüksektir. Ağırlıklı olarak terbiye işletmelerinin laboratuarlarında kısmen de işletme içerisinde çalışma olanağı bulunmaktadır.

Her türlü tekstil ürünlerinin boyandığı ortamlarda kolaylıkla iş bulurlar. Yeterli sermaye ile kendi boyama atelyelerinide kurabilirler.

 

ENDÜSTRİYEL DOKUMA

Tekstil Teknolojisi dokuma sektöründe, her türlü dokuma yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Endüstriyel Dokuma Bölümü öğrencilerine doğal, sentetik ve karışım elyaflardan üretilmiş iplikleri çok çeşitli şekillerde dokuyarak (Kumaş, Halı, Havlu Perde ve Kadife ) elde etme uygulamalarında çalışacak teknik ara insan gücü yetiştirilir Eğitimleri boyunca gerekli bilgi ve beceri kazandırılmakta, mevcut makine parkı sayesinde teorik bilgiler pratik uygulamalarla pekiştirilmektedir. Bu gün elyaf üretiminden konfeksiyona, jeotekstillerden endüstriyel kumaşlara son derece geniş bir alana yayılan Dokuma alanı artık tıpta, uzay sanayinde, inşaat ve yapı işleri gibi çok değişik sahalarda kullanılmaktadır.

 AMACI

Tekstil Teknolojisi alanında endüstriyel dokuma mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Eğitimimizin temel amacı Tekstil Endüstriyel Dokuma eğitimi dalı'nda tekstil sektörüne yönelik nitelikli, araştırmacı, estetik duyarlılığı yüksek sanat ve teknik bilgi ile donanımlı ara eleman yetiştirmektir. Bunun yanında diploma alan her bireyin, üretken, araştırmacı, ülke ekonomisine ve tanıtımına hizmet edebilecek yeterlikte olmasını sağlamaktır.

 ÖĞRETİM PROGRAMI

Dokuzuncu sınıf öğrenciler temel dokuma teknikleriyle ilgili ortak ve temel eğitimi alırlar. Daha ileri sınıflarda open-end, jakar, havlu, kadife gibi dokuma uygulamalar yapılır . Programda genel hatlarıyla dokuma atelye ve fabrikalarında işe giriş seviyesindeki temel yeterlikler kazandırılır.

 DÖNER SERMAYE

Bölümümüzde üretilen ürünler : El halıları, El kilimleri, Bayan El dokuma çantaları ve Çorap üretimi; verilen sipariş doğrultusunda yapılmaktadır.

 ÇALIŞMA ORTAMI

Daha çok fabrikalarda , işletmelerde ve her türlü endüstriyel üretim yapıldıgı ortamlarda , dokuma ile ilgili bölümlerde çalışırlar..

 İSTİHDAM DURUMU

Mezunlarımızın ilgili kurumlarında tekstil sektöründe önemli pozisyonlarda görev alabilme imkânı yanında kendi işletmesini de açabilmektedirler. Ayrıca mezuniyet sonrası ileri düzeyde eğitim yapmak isteyen öğrencilerimiz için ÖSYM ile ön lisans ve lisans eğitimi alabilmektedir. Hedefimiz araştırma ve geliştirme ağırlıklı çalışmalarda ilgili sektöre tasarım,üretim ve kalite kontrol boyutunda nitelikli hizmet verebilir düzeye ulaşmaktır.

Her türlü tekstil dokumasının yapıldığı ortamlarda kolaylıkla iş bulurlar. Yeterli sermaye ile kendi dokuma atelyelerini de kurabilirler.

Bölüm tanıtım videosu için tıklayınız.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.10.2013 - Güncelleme: 02.06.2020 14:18 - Görüntülenme: 2218
  Beğen | 18  kişi beğendi