İnşaat Teknolojisi

Günümüzde tek katlı yapılardan gökdelenlere kadar bina yapıları, barajlardan otoyollara, fabrikalardan asma köprülere kadar değişik amaçlara hizmet eden yapılar modern yapı teknolojisi kullanılarak inşa edilmektedir.

Ø  Müstakil evlerden toplu konutlara ve çok katlı yapılara kadar her tipteki evler insanların barınmaları için yapılmaktadır.

Ø  Kara yolları, otoyollar, demir yolları, köprüler, tüneller, metrolar vb. yapılar ulaşımı sağlamaktadır.

Ø  Kanallar, çekler, barajlar, bentler, hidrolik santraller vb. su yapıları ile su iletim, su depolama ve elektrik üretimini sağlamaktadır.

İnsanlık var olduğu sürece yaşayacak sektörlerden birisi de inşaat sektörüdür. Ancak inşaat sektörü gelişen teknolojiye ayak uydurmak zorundadır. Çünkü gelişen teknoloji inşaata hem kalite hem de hız getirmektedir.

Ülkemizde ekonominin sanayiye dönmesi ile birlikte ortaya çıkan sosyo-ekonomik değişimler, fabrikalarda çalışanların sayısının artmasına, şehirleşme ve göçün hızlanmasına neden olmuştur. Bu da inşaat sektöründe konut yapımcılığını hızlandırmış ve bu alanda sektöre önemli bir boyut kazandırmıştır. Ancak planlı, imarlı ve düzenli bir şehirleşmeye geçişe imkân bulamadan ortaya çıkan bu gereksinimin denetimsiz ve kontrolsüz bir biçimde karşılanması, konut üretiminde kârlılığı önemli ve tek hedef hâline getirmiş, şehirlerde plansız ve kalitesiz konut üretimini hızlandırmış ve artırmıştır.

Türkiye'deki toplam yatırımların yaklaşık %50'sini inşaat sektörü oluşturmaktadır. İnşaat sektörü kendisine bağlı 200'den fazla alt sektörün üretime geçmesini sağlamaktadır. Örneğin bir fabrika kurulurken ilk olarak fabrikanın binasını yapmak gerekecektir. Yani her sanayi dalının oluşumunda inşaat sektörü de pay alacaktır. İnşaat sektörü diğer sektörlerle olan yakın bağlantısı nedeniyle, yaşanan ekonomik krizlerden en çok etkilenen sektör durumundadır.

İnşaat sektörü, yoğun iş gücü kullanmaktadır. Sektör, yoğun iş gücü kullanımı ile ülke istihdamına büyük katkıda bulunmaktadır. 2003 yılı rakamlarıyla sektör, bir milyon kişiye iş imkânı sağlamıştır. Bu nedenle sektör, sosyo-ekonomik refah düzeyine yüksek bir katkı sağlar. Bu da sektörün ülke ekonomisi içinde önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir. Ancak önemli olan, sektörün üretim kapasitesini ve kalitesini etkileyen teknolojik değişimlere sektörde çalışanların da uyum göstermesidir.

Ülkemizde pek çok inşaat firması uluslararası alanda, uluslararası standartlarda hizmet üretmektedir. İnşaat sektörü, dış pazarlarda başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere, İrlanda, Güney Doğu Avrupa, Afganistan, Pakistan, İran, Sudan, Cezayir, Suriye, Rusya gibi pek çok ülkeye önemli oranda hizmet ihraç etmekte ve yurt dışında da istihdam yaratmaktadır.

Deprem riskinin büyük olduğu ülkemizde kaliteli bina inşaatı önem taşımaktadır. Firmaların sahip olduğu mühendislik kapasitesi ve çalıştırdıkları nitelikli iş gücü, yapılan işlerin kalitesinin en önemli belirleyicisidir. Bu nedenle, nitelikli iş gücünün yetiştirilmesinde meslekî eğitimin rolü tartışılmazdır.

İyi eğitim almış nitelikli iş gücü, sektörde büyük iş kapasitesine sahip firmalarda kolaylıkla iş bulabilmektedir. Bu tür firmalarda çalışmak, iş hayatları boyunca kişilerin ileri teknoloji, geniş makine parkı ile tanışmaları ve mesleklerine ilişkin her türlü gelişmeyi takip edebilmeleri imkânını sunacaktır.

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

Ülkemizde inşaat sektöründe her düzeyde ve nitelikte meslek elemanları çalışmaktadır. Burada 3, 4. düzeyde yer alan meslekler ile ilgili bilgiler verilmiştir. Avrupa Birliği meslek standartlarına ve yeterliklerine göre belirlenen bu düzeyler, ülkemizde benimsenen çırak, kalfa ve usta düzeyleriyle benzerlik göstermektedir.

İnşaat Teknolojisi alanı programında;

Ø  Yapı Yüzey Kaplamacılığı,

Ø  Harita ve Kadastroculuk,

Ø  Mimari Yapı Teknik Ressamlığı,

Ø  Statik Yapı Teknik Ressamlığı,

Ø  Yapı Zemin ve Beton Laboratuarcılığı,

Ø  Ahşap Doğrama ve Kaplamacılık,

Ø  PVC Doğrama İmalat ve Montajcılığı,

Ø  Betonarme Demir, Kalıpçılık ve Çatıcılık,

Ø  Yapı Dekorasyonculuğu,

Ø  Yapı Yalıtımcılığı,

Ø  Yapı Duvarcılığı,

Ø  Restorasyon,

Ø  İç Mekân Teknik Ressamlığı,

Ø  Çelik Yapı Teknik Ressamlığı

dalları yer almaktadır.

Okulumuzda faal olarak açık olan dalımız

MİMARÎ YAPI TEKNİK RESSAMI

Mimarî yapı teknik ressamlığında proje çizimi, röleve ve maket yapma konusunda yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Görevleri

• İş organizasyonu yapmak,
  • Çizim araç ve gereçlerini kullanıma hazırlamak,
  • El ve bilgisayarla yapı projelerini çizmek,
  • Çizicilerden çıktı almak,
  • Çizimleri kullanıma hazırlamak,
  • Bina maketleri yapmak,
  • Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmektir.

OKULDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER

Ø  İnşaat Teknolojisi Alanı olarak okulumuzda ihtiyaç duyulan  bahçe düzenlemesi, boya, badana, fayans, sıva, duvar, taş işçiliği, beton dökümü vb. faaliyetler yapılmaktadır.

Ø  Ayrıca 2014 yılında faaliyete başlayan okulumuz Döner Sermaye İşletmesi kapsamında alanımız da bu çalışmalarda yerini almıştır.

Ø  2013 yılında Zincirlikuyu İSOV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile ortak Avrupa Birliği Projesi yapılarak Polonya'ya öğrenci ve öğretmenlerle teknik gezi yapılmıştır.

Ø  Alanımızda Mesleki Açık Öğretim Lise kapsamında eğitim yapılmaktadır.

Bölüm tanıtım videosu için tıklayınız.

Yayın: 27.11.2016 - Güncelleme: 02.06.2020 14:19 - Görüntülenme: 2902